24. heinäkuuta 2010

Herkkua kesäkurpitsasta, fetasta ja jauhelihasta lauantai-illan iloksi



Ystäväni, kulinarismin ammattilainen, teki naposteltavia taannoiseen asiakasiltaani. Rieska-kesäkurpitsa-feta-rullat olivat illan ehdoton succee! Niiden innoittamana olen yrittänyt päästä samaan - ilman rieskaa. Tiedän, että herkun salaisuus piili valkosipuli-pippuri-rouheessa, jota pääsin juhannuksena itsekin kokeilemaan. Silti sellaista ei vieläkään kotoa löydy. Mutta olen kehitellyt marinadin, jolla päästään melkein samaan: 

Valkosipulilla marinoidut kesäkurpitsaviipaleet:

pari rkl öljyä, johon sekoitetaan 2 valkosipulikynttä murskattuna 
(raastinrauta on loistava, jos pursotin uupuu, helpompi pestäkin), 
mustapippuria ja suolaa. 
Lisätään öljyä sen verran kun ajatellaan riittävän puolikkaan kesäkurpitsan öljyämiseen. 
Ja lopulta kesäkurpitsa viipaleet (pitkittäin ja ohuesti leikatut) marinaadiin. 
Annetaan olla jääkaapissa hetki jos toinen.

Paistetaan uunissa n. 180 asteessa 10 minuuttia, kunnes ovat kuultavia, ehkä hieman ruskettuneita. Tai sitten grillissä. Tarjoillaan fetajuustotahnan kanssa, johon tarvitaan:

1 pkt fetaa - tai mahdollisimman lähelle aidon fetan makua muistuttavaa salaattijuustoa eli suolaista ja voimakkaan makuista - survotaan haarukalla soseeksi
n. ½ prk Creme Fraichea notkistamaan fetan
ripaus kuivattua oreganoa
vastarouhittua mustapippuria



Tänään ajattelin tarjota herkun itselleni lampaan jauhelihasta tehtyjen lihapullien kanssa. Yllätyksekseni maut sopivat erityisen hyvin yhteen. 

Jauhelihapulliin tarvitsin:

400g karitsan jauhelihaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 salottisipuli
1 punainen chili - siemenet poistettuna ja hienonnettuna
tuoretta basilikaa silputtuna
tuoretta tinjamia riivittynä ja silputtuna
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria

Ensin kuullotin valkosipulit, salottisipulin ja hienonnetun chilin oliiviöljyssä pannulla. Samalla sekoitin kananmunat jauhelihaan. Lisäsin sipuli-chili-seoksen ja yrtit jauhelihaan, maustoin suolalla ja pippurilla. Annoin jähmettyä hetken jääkaapissa ja paistoin pannulla oliiviöljyssä.


Kastikkeen tein lihapullista syntyneen nesteen päälle. Ensin chilijauhetta, sitten pieni purkillinen paseerattua tomaattia. Maustoin kuivatulla tinjamilla, pippurilla ja lirauksella balsamicoa.

Niin hyvää! :)

p.s. siinä alkuperäisessä innoittaja-ohjeessa kesäkurpitsojen päälle laitettiin fetatahnaa ja ne rullattiin yhdessä rieskan kanssa. Suosittelen.

Ei kommentteja: