31. heinäkuuta 2011

Kesämökkikeittiössä




Mökillä syödään kalaa. Ainakin meidän mökillä. Kun sitä - näemmä - tulee kovin helposti. Itse en kalastamiseen soutamista enempää osallistu, jos sitäkään. Valitettavasti vain tämäkin kulinaristi kaipaa jo kolmen päivän kuhafileiden syönnin jälkeen jotain muuta. Vaikka kuinka ovat taivaallista lähiruokaa, luomua - ja herkullistakin. Myös olosuhteet kokkailuun mökillämme ovat rajalliset, joten helpot ja yksinkertaiset jutut kunniaan. Onneksi yrttejä on paljon tarjolla - niin ja sitä kalaa: kuhaa, ahvenia, muikkuja, lahnaa, haukia - jopa lohta.



Minuuttikanapihvit - fileet - maustuvat hetkessä herkulliseksi hyvin yksinkertaisessa marinadissa:

8 minuuttikanapihvifilettä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tuoreyrttejä: basilikaa, tinjamia, rosmariinia
suolaa
oliiviöljyä
Annetaan maustua ainakin puolituntia, jos vain mahdollista kylmässä - kylmän virkaa tällä kertaa toimitti kaksi kylmäkallea ja kylmälaukku


Mahdollisimman yksinkertaisen, hellepäivään täydellisesti sopivan aterian täydensi pannulla käytetyt halloumit, tomaatti-'feta'-paprika-lisukesalaatti sekä pehmeästä aurajuustosta ja kermaviilistä (Turkkilainen jogurtti, Creme Fraiche toiminee yhtä hyvin) sekoitettu kastike.


kuhafileitä paistumassa
Myös "mökkikasvispaella" kuuluu kesään - ja päiviin ilman kalaa. Koska suurin osa perheestämme noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, se tehdään täysijyväriisistä. Siksi en valmista sitä alusta asti pannulla vaan keitän riisin erikseen. Joskus kokeilleennani perinteistä paella/risottotekniikkaa, olen huomannut, että tulen päälle laitetulla muurikalla moinen touhu on yksinkertaisesti hankalaa - ja ei mitenkään lomatunnelmaa nostattavaa. Riisi siis keitetään al dente miinukseksi erikseen kurkuma ja suola mausteenaan (kasvisliemikuutiokaan ei tekisi pahaa). Samaan aikaan kasvikset kypsennetään muurikalla. Lopuksi ne yhdistetään ja samalla lisätään yrtit sekä mahdolliset äyriäiset (liemineen, saadaan lisää makua). Tässä vaiheessa tarvitaan myös vettä, jotta maut pääsevät sekoittumaan ennen kuin koko paistos palaa pohjaan...




Mökkikasvispaella kuudelle

Täysjyväriisiä 6 dl
vettä 1,4 l 
(tai pakkauksen mukaan, laitan riisiä 7hlölle)
Kurkumaa runsaasti
suolaa
(Kasvisliemikuutio)
***
3 valkosipulinkynttä
2 kevätsipulia varsineen
punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna (!!!)
Parsakaali pienennettynä
1 Punainen paprika suikaloituna
pieni kesäkurpitsa suikaloituna
tinjamia
basilikaa
mustapippuria
muita yrttejä maun/tarjonnan mukaan
***
1 prk simpukoita
1 pss katkarapuja

Paellaahan voi laittaa mitä vain. Kanaa, kalaa, lihaa. Kasviksia vaihdella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Höystää kokonaisilla katkaravuilla ja mustekalarenkailla. Tietysti sahrami tekisi oman säväyksensä, mutta näissä olosuhteissa se tuntuisi jopa turhalta...


p.s. olen tuntenut oikeaa mustikkariemua. Mustikkapiirakan teossa en edes yritä kilpailla äitini kanssa. Kuten veljenpoikani sanoi moista maistaessaan: "tämä on maailman parasta"...

p.s.s. olen jättänyt toiveen kesäkeittön laajentamisesta ja erillisen ruokailualueen rakentamisesta.Jopa piirsin uuden ulkokeittiön... Taka-ajatuksena se, että vaikeissa olosuhteissa ruuan valmistuksesta tulisi kuitenkin tehdä mahdollisimman helppoa. Koska mökillä jos missä, lomalla, olisi ihanaa herkutella. Saas nähdä miten käy....
 

Ei kommentteja: