29. toukokuuta 2010

Viritelmiä maa-artisokasta IV: maa-artisokka-pekoni-laatikko


Halu saada maa-artisokasta aikaiseksi jotain muutakin kuin keittoa tai lisukelaatikkoa - ilman perunan lisäämistä - on kova. Valitsin lähestymistavakseni kokeilla erilaisia perunauuniruokia maa-artisokasta tehtynä.

Maa-artisokka on yksi parhaista juureksista. Siinä on sekä kuitua että inuliiniä, joka ei vaikuta insuliinin tuotantoon. Lisäksi se toimii maitohappobakteerien apurina vaikuttaen positiivisesti bakteerikantaamme. Jos kuoriminen olisi yhtään helpompaa - ja reseptejä kirjat pullollaan - käyttäisin moista paljon enemmänkin. Tästä innostuneena yritän nyt luoda niitä ruokaohjeita.

Tänään päätin kokeilla, miltä maistuisi maa-artisokka-pekoni -laatikko. Sitä varten tarvitsin:

lähes 1 kg maa-artisokkia kuorittuna ja suikaloituna
puolikas purjo ja yksi punasipuli myös suikaloituna
4 valkosipulinkynttä viipaloituna
kuivattua rakuunaa, tinjamia ja oreganoa
***
340 g amerikan pekonia
***
munamaitoon:
2 dl kermaa ja 5 dl maitoa
6 kananmunaa,
suolalla ja mustapippurilla maustettuna
***
1 pss emmental-juustoraastetta

Voideltuun vuokaan ladoin kerroksittain pekoniviipaleita, maa-artisokka-sipuli-haketta ja juustoraastetta
Päälle kaadoin munakermamaidon ja
pinnalle ripottelin juustoraastetta
180 asteessa n. 1h 15min.
Haastavinta on tietää, milloin tämä paistos on valmis. Maa-artisokka tuntuu suussa hyvin ikävälle, jos se on vähääkään raakaa. Ei siis al dente. Jos olisin valmistanut tämän perunasta, pelkkä maito olisi riittänyt munamaitoon. Kerman tehtävä on hieman pehmittää makean, mutta myös pistävän maa-artisokan makua. Perunasta valmistettuun versioon verrattuna laitoin nestettä eli munamaitoa enemmän juuri tuon kypsymisen varmistamiseksi. Nyt tuotos voi olla hieman liian kauan uunissa...
Uunista tulviva tuoksu on ainakin ihana. Pekoni ja rakuuna on tunnistettavissa heti. Jännityksellä odotan makua.

**********

miltä se sitten maistui:

Pretty much like perfect!!! :)

Makunautintoa lisää Les Bateaux Rosé de Syrah (487417) -roséviini, joka on paistokselle riittävän kirpeä, raikas, mutta maistuva, Yksi niistä rose-viineistä, joissa ei ole jäännössokeria liikaa.... Kun hintakin osuu enemmän kuin kohdalleen, en voi kuin nauttia.  :)

Ei kommentteja: