28. helmikuuta 2011

Ihanat blinit

Pelko siitä, että jokin herkku menee kohta pakkasessa pilalle, on mitä loistavin tekosyy kokkailla. Eilen paistoinkin - ihan vain itselleni - blinejä, jotka nautin kotimaisen muikunmädin kanssa. Hieman ehkä arvotavaran tuhlausta, mutta joskus saa itseään hemmotella.


Blinit teen aina vähähiilihydraattiseen ruokavalioon sopivaksi. Siitä oikeastaan innostukseni blineihin on peräisin. Lähipiirissäni on niin monia moista ruokavaliota noudattavaa, että on ollut tarve keksiä jokin, jonka kanssa mätiä söisimme. Kaikki kun olemme mädin suuria ystäviä. Blinit ovatkin löytäneet tiensä myös joulupöytäämme.


Sama resepti löytyy myös Myllyn Paras Tattarijauho -pussin kyljestä sokeria lukuunottamatta:

Blinit 10 kpl

4 dl kermaviiliä tai bulgarianjogurttia - lämmitetään kädenlämpöiseksi
20 g hiivaa
2,5 dl täysjyvätattarijauhoa
ripaus hedelmäsokeria tai intiaanisokeria
***
Sekoitetaan ja annetaan kohota
(kohotan usein yön yli jääkaapissa, taikina tuntuu sen jälkeen olevan aavistuksen helpompi paistaa vai liekö vain harjoituksen puutetta?)
***
sekoitetaan taikinaan:
1 dl kuumaa maitoa
suolaa
1 keltuainen
1 rkl voisulaa
***
1 valkuainen vatkattuna
nostellaan valkuaisvaahto varovasti taikinaan

Lopputuloksena pitäisi olla lettutaikinaa huomattavasti paksumpi, kuohkea taikina



Paistaminen onkin oma taiteenlajinsa. Olen menneen talven aikana saanut tv:n ruokaohjelmista muutamia vinkkejä, jotka pääsivät ensimmäisen kerran kokeiluun Jouluna. Nyt toisen kokeilukerran jälkeen uskallan jo sanoa, että ne helpottavat paistamista huomattavasti - ja näkyvät myös sotkun vähentymisenä hellalla paistamisen jälkeen.

Australian MasterChefista on peräisin vinkki, että blinin paisto pitäisi aloittaa aina kylmällä pannulla. Minulla on kaksi pannua, joka sekin ehkä on luksusta. Jos aina viilentäisin toisen, kun olen saanut blinin paistettua, aikaa kuluisi tuhottomasti. Mutta sen ihka ensimmäisen blinin, joka yleensä on harjoituskappale ja päätyy kokkaajan suuhun epämääräisinä palasina, paistoin nyt kylmällä pannulla. Etuna on, että blini paistuu yhtä hitaasti kuin pannu kuumenee. Siksi se ehtii paistua hyvin tasaisesti. Ja siis onnistui täydellisesti! Eikä tarvitse koko aikaa huolehtia, että palaako blini ennen kuin se on kääntämistä varten riittävästi kiinteytynyt... 

Sikke Sumarin uudesta ohjelmasta on puolestaan peräisin vihje blinin kääntämiseksi niin, että laitetaan toinen pannu ensimmäisen kanneksi ja sitten sujuvalla ranneliikkeellä käännetään blini toiseen pannuun. Tämä on edellistä paljon käyttökelpoisempi - ja merkittävin tekijä tuossa hellan siistinä pysymisessä. Kääntöliike vaatii vähän harjoitusta, mutta samalla rannelihakset saavat mukavan treenin.


Näistä kahdesta olen yhdistellyt seuraavanlaisen paistotekniikan (paistan kaasuhellalla ja valurautapannuilla):
  • Laitan voita ensimmäiselle pannulle ja taikinaa sopivasti. Aloitan paistamisen viileällä pannulla.
  • Samaan aikaan laitan pienimmälle liekille toisen pannun hitaasti lämpenemään. 
  • Kun käännöksen aika on, pannut päällekkäin ja voilá!
  • Blinin toinen puoli pääsee paistumaan pienemmälle liekille, jolloin se paistuu hitaasti muhien.
  • Samalla aloitan toisen blinin paiston, tosin kuumalla pannulla - silti pannu ei missään vaiheessa kuumene niin paljon, kuin jos paistaisi blinin molemmat puolet samalla pannulla. Täten ongelmaksi ei myöskään tule se, että pohja palaa jo, mutta blini on päältä vielä täysin löysää taikinaa...
  • Jos olisi kolmas pannu, voisi antaa yhden aina välissä vähän jäähtyä. Hmmm, mikä loistava lahjatoive.
Mikä ihaninta, ehdin tehdä paistamisen aikana paljon muuta, mm. pilkkomaan sipulit ja laittamaan mädin tarjolle. Yleensä olen seisonut hikipäissäni hellan äärellä vahtimassa.

Moni on varmasti sitä mieltä, että muikunmäti on liian heppoista blinin kanssa. Minä pidän yhdistelmästä, etenkin, kun mäti on laadukasta ja sitä on riittävästi. ;) 



Ruokajuomaksi tällä kertaa valikoitui trendikäs vesi. Bliniviini on aina hieman ongelma. Ruuan rasvaisuus ja happamuus yhdistettynä sipuliin asettavat viinille paljon haasteita. Samppanja ja laadukas kuohuviini ovat loistava pari blinille - mille eivät olisi? Myös Alsacen Rieslingeistä löytää hyviä kumppaneita: esim. Trimbachin Riesling Reserve, jonka esittelin jo aiemmin.

p.s. Perinteisen mäti-sipuli-smetanan (joka tällä kertaa korvautui ranskankermalla) sijaan blinin kanssa voi tarjota myös esim. sienisalaattia, feta- tai savulohitahnaa.

p.s.s. Tattarijauhoista valmistuu myös maukkaat letut, kun niillä korvaa normaalista lettutaikinasta vehnäjauhon. Suosittelen voilla paistamista ja ohuita lettuja. Tattari on kuitenkin paljon tuhdimpaa...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voin kuvitella, että paistaminen kaasuhellalla on vaativaa. Itselläni on keraaminen liesi, jolla paistan blinejä kahdella pannulla. Toisen blinin kohdalla molemmat pannut ovat saavuttaneet sopivan lämpötilan, eikä säätöihin tarvitse enää koskea. Kahdella pannulla paistaminen sujuu tosi nopeasti.