15. tammikuuta 2010

Lasilla on merkitystä

 Sain joululahjaksi Pinot Noir -viineille tarkoitetut lasit. Lahja oli kovin mieluisa. Onhan yksi lempipunaviineistäni nimenomaan tuota rypälettä (Villa Maria Pinot Noir). Kyseistä viiniä ehdin jo pyhien aikana maistamaankin uudesta lasista. Nautinto oli täydellinen.




Tänään päätin selvittää, onko lasilla oikeasti merkitystä. Uskon helposti kaikkeen tällaiseen: kun joku asiantuntija sanoo, että lasi merkkaa, uskon, että sillä on väliä. Kaadoin vasta-avattua Pinot Noir Reserva del Fin del Mundoa sekä peruslasiin, jota tällä kertaa sai edustaa Iittalan Essence-lasi, että Schottin Pinot Noir -lasiin. Tuolle lasille on ominaista hyvinkin leveä alaosa ja pallomainen muoto. Jos lasien muotoa oikein tarkastelee, ei Essence -lasinkaan pitäisi olla huonoin mahdollinen.

Halusin tehdä testin tietoisesti vasta avatun viinin kanssa, jotta ilma ei ole päässyt vaikuttamaan. Eron huomasi aluksi erityisesti tuoksussa. Marjaisa ja vadelmainen tuoksu on löydettävissä erikoislasiin kaadetusta viinistä heti. Myös maussa nämä korostuivat hyvin pian. Tavallisessa viinilasissa viini avautui samaan pisteeseen noin tunnissa, minkä se Pinot Noir-lasissa saavutti parissa minuutissa.

Itse viini on lupauksien mukaisesti marjaisa ja vadelmainen. Jälkimmäinen tuo mieleen nuoret Beaujolais Nouveau-viinit. Villa Mariaan verrattuna viini ei ole kuitenkaan niin voimakkaan ja eksoottisen makuinen. Hinta-laatu-suhteeltaan kuitenkin hyvä. Pinot Noiriksi helppo. Jos vain mahdollista, kannattaa antaa viinin reagoida ilman kanssa hetki ennen tarjoilua. Silloin rypäleelle ominainen marjaisuus tulee paremmin esiin ja joskus tylykin loppumaku pehmentyy. Kanaruokien, jopa voimakkaampien kalaruokien kanssa - voisin kuvitella - oikeinkin hyvä.


Pinot Noir Reserva del Fin del Mundo
Argentiina, 11,98 € (416797)

 

Ei kommentteja: