9. tammikuuta 2010

Sopivasti tulinen tomaatti-paprikakeitto



Tämä on yksi niistä ainoista ruuista, joita tehdessä olen iloinen, että valmistan periaatteessa vain yhdelle: tomaatti-paprika-keitto. Tosin isommallekin seurueelle sen kyllä valmistaa, jos asennoituu oikein. Maku kyllä palkitsee vaivannäön. 

En ole mitenkään innostunut tomaattikeiton valmistamisesta purkkimurskasta. Mieluummin ostan keiton valmiina, vaikka lisäaineet tietenkin ovat silloin aivan toiset. Jos teen itse, aloitan aivan alusta. Eli kalttaan tomaatit, paahdan paprikat. Muista tomaattiruuista poiketen suosin keitossa kesälläkin espanjalaisia tomaatteja ja ehdottomasti luumutomaatteja. Ne ovat usein näin talvellakin hieman makeita ja ennen kaikkea kypsiä. Terttutomaatitkin voisivat toimia. Ensimmäisellä kokeilukerralla taisin käyttää kotimaisia tomaatteja. Ne ovat kypsinäkin sen verran haalean värisiä, että keitto näytti mielestäni joltain ihan muulta kuin tomaattikeitolta.

Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin Alaston kokki -kirjasta. Se saa joka valmistuskerralla uusia piirteitä.




Sopivasti tulinen tomaatti-paprikakeitto 
2 hlölle

6 luumutomaattia kaltattuna, siemenet poistettuna, ja kuutioituna
1 paprika paahdettuna, kuoret irroitettuna, kuutioituna
1/4  punainen chilipaprika (poista siemenet) tai 1tl chilijauhetta
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 laakerinlehti
2 dl tomaattien mehua (tarvittaessa lisää vettä)
pari oksaa tuoretta timjamia
liraus balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
  • Laita paprika puolitettuna paahtumaan uuniin tai grillivastuksen alle, kunnes kuoret näyttävät irtoavan helposti. Anna niiden jäähtyä vielä kannen alla kulhossa ennen kuorien vetämistä irti ja paloittelua. 
  • Kalttaa tomaatit ja poista siemenet ja kuutioi. Ota siemenet ja mehu talteen - siivilän kanssa saat helposti puristettua myöhemmin tarvittavan nestemäärän, joka korvaa kasvisliemen.
  • Kuumenna pari rkl oliiviöljyä kattilassa. Lisää paperikat ja chili sekä ripaus suolaa. Anna freesautua n. 5 min.
  • Lisää valkosipulit ja freesaa hieman lisää.
  • Lisää pilkotut tomaatit, liraus balsamicoa, laakerinlehti, timjami (lehdet riivittyinä), mustapippuria ja suolaa. Keitä n. 10 min.
  • Lisää tomaattimehu ja anna hautua vielä 15 min. 
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
  • Poista laakerinlehti ja halutessasi soseuta valmis keitto 
Yleensä tarjoilisin keiton mascarbonejuuston kanssa, mutta tänään aion nauttia sen sellaisenaan. Keittoon voisi sopia myös mozzarella- ja fetakuutiot, raejuusto tai vaikka paahdetut salamikuutiot.

Ei kommentteja: